Fortsätt till huvudinnehåll

Boknyårslöften 2011


Ännu ett år lider emot sitt slut. Vi går ut från 00-talet och in i 10-talet. Många nyårslöften kommer att lämnas under dagen och kvällen och jag skulle gärna se statistik på hur många som efterföljs. Jag hade enbart tänkt mig nyårslöften i form av bokutmaningar så nu har det blivit dags att spalta upp dessa.


1. Läsa 12 nya författare


enligt O har på sin blogg utannonserat en utmaning där hon under 2011 ska läsa 12 nya författare. Jag tycker att det är en bra utmaning, särskilt för de som gärna håller sig till sina gamla favoritförfattare. Jag tror inte att 12 nya författare kommer att bli någon konstighet för mig, jag borde snarare satsa på att läsa 12 författare som jag tidigare läst något av för det är jag oerhört dålig på att göra. Jag ska alltså varva nya bekantskaper med gamla rävar.


2. Läsa på isländska


Ja det här kan ju låta lite konstigt, men mitt modersmål är faktiskt isländska så därför tycker jag att jag borde kunna klämma in minst en bok i den här utmaningen. Den bok jag satsar på är Riddar hring stigans (Riddarna av runda trappan) av Einar Már Gudmundsson från 1986.


3. Läsa 100 böcker


Jag vet ärligt talat inte hur mycket jag läser på ett år, men jag tror att det är ganska lite. Sedan jag börjat bokblogga har det dock blivit betydligt mer så det ska bli spännande att se vad 2011 kan generera för antal. 100 böcker innebär lite drygt 2 i veckan vilket nog är alldeles för mycket, men man ska väl satsa högt? Jag blir nog ganska glad för 50 utlästa med.


4. Läsa minst en bok från varje kontinent


Lyrans Noblesser har haft några jorden-runt-utmaningar, nästa års runda kan man läsa om här. Jag är ingen främling för världslitteraturen, men jag vill hålla uppe min goda standard. Jag hoppas på att läsa författare från länder som jag aldrig läst något ifrån tidigare.


5. Läsa nordiska författare, minst en från varje land. 


Det är lätt att tappa bort sig i amerikanska, engelska och andra länders stora författare. Vi ska inte glömma bort vår nordiska litteraturskatt, inte bara de svenska utan även från våra grannar. Jag har redan annonserat en isländsk titel ovan, men även Finland, Norge och Danmark ska komma med. Finns det kasnk till och med en färöisk författare att spana in?


6. Läsa lyrik/dramatik


Som litteraturvetare har man ju läst en och annan dikt och flera dramer, men det har blivit dåligt med det efter skolans slut. Det får det bli bättring på. Tips mottages gärna.


7. Läsa så många olika genre som möjligt. 


Jag har inte direkt någon favoritgenre och känner inte att det är någon jag avskyr, men det blir lätt att man fastnar i "vanlig roman"-träsket. Med hjälp av mina twittervänner har jag listat några genre:

scifi, fantasy, deckare/thriller, chicklitt,
biografi, lad lit, fakta, beach house, skräck, dystopi, aka-porr,
historisk roman, uppväxtskildring, kärlek, barn & ungdom, erotika, klassiker


Här kära läsare får ni mer än gärna komma med exempel på fler genres samt tips på pärlor inom respektive avdelning.

Med den här smygtitten in i nästa år vill jag önska alla läsare och bokbloggarkolleger ett riktigt gott nytt år!

Kommentarer

 1. Gott nytt år på dig också! Många roliga utmaningar du har, jag vågar aldrig lova något för jag håller det aldrig :)
  Angående poesi så har jag läst en hel del men det finns ju så hejdlöst mycket olika sorter så det är alltid svårt att rekommendera! Jag för min del älskar all poesi av Erik Lindegren, Elin Wägner, Dan Andersson, Carl-Johan Vallgren, Lukas Moodysson och två lite okända poeter som heter Pär Mauritzson och Jerker Sagfors. Mycket på svenska, men poesi känns så svåröversatt på något sätt. Jag gillar också TS Eliot, John Donne, Nelly Sachs och Georg Trakl.

  SvaraRadera
 2. Och Sylvia Plath förstås!

  SvaraRadera
 3. Eli: Där var det många tips! Tack så mycket!

  SvaraRadera
 4. Det var ingen dålig lista... gott nytt läsår!

  SvaraRadera
 5. Väldigt fin lista tycker jag. Jag har lite grann samma funderingar som du... mera nordiskt, mera icke-engelskt... och jag är verkligen avundsjuk på dig som behärskar isländska. Lycka till med dina nyårslöften- de ska bli spännande att följa!!

  SvaraRadera
 6. Hannele & Ingrid: Tack, och gott nytt läsår på er!

  SvaraRadera
 7. Med den planen kommer du att få ett toppenbokår! Gott nytt år! /Therese

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…