Fortsätt till huvudinnehåll

7:e December

Dagens lucka handlar om....prenumerationer! 

För en bokörd gillar väl även tidningar?


Den självklara tidningen för boknörden, en tidning om böcker och läsning. Finns just nu att beställa med en premie som är en penguinmugg! Finns att köpa här. Där finns även Vi läsers systertidingar Vi samt VI Biografi som också de är läsvärda. Bor det inte en liten språknörd i alla boknördar? Här är i så fall en utmärkt tidning. Små reportage och stora reportage om allt som hör språk till. Finns att köpa här.  Tidningen Modern Psykologi är en avkomma till ovannämna språktidning. Handlar om allt som har med människans hjärna att göra, känslor, beteenden osv. Mer om den härMagasinet för för nyfikna, Filter, är en tidning som handlar om allt. I alla fall allt som är intressant. Allt från korta notiser till långa reportage om allt mellan himmel och jord. Finns att köpa härFör er som vill ha lite mer akademisk läsning gällande litteratur så finns TFL, tidskrift för litteraturvetenskap. Just nu ges den ut av Umeå Universitet och går att beställa här. En tidning som gärna kopieras i litteraturvetarklasser men är inte överdrivet svårläst. Om man nu ändå vill ge bort både en bok men ändå ge något som räcker lite längre så finns det massor av pocketprenumerationer att välja mellan.Går att köpa bland annat här och här

Kommentarer

  1. Jag har faktiskt aldrig läst Filter. Kanske att jag borde pröva? /Therese

    SvaraRadera
  2. Ja det tycker jag. Svårt att förklara men många bra reportage!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…