Fortsätt till huvudinnehåll

3:e December

Inspirerad av min fantastiska afrikasouvenir som jag skrev om här kommer dagens lucka bestå av bokmärken!

Har du köpt en bok till någon i julklapp? Varför inte slänga med ett passande bokmärke!


För den som gillar att läsa vid varje givet tillfälle, till och med i mörker, ett bokmärke med inbyggd läslampa. Finns att köpa här


För den som gillar science fiction och den miljömedvetne? Detta smidiga gemliknande bokmärke fästes lätt på boksidan och är gjord av ett förbrukat kretskort. Finns att köpa här


Tänker ni ge bort en bok av Murakami? Varför inte slänga med ett asieninspirerat sidenbokmärke i läsarens favoritfärg, finns att köpa här


Ett bokmärke i metall att fästa på boksidan, går även att gravera med till exempel ett namn och finns här


Är presentmottagaren, som jag själv, en sådan som alltid har med sig en bok i väskan? Med detta flytande bokmärke slipper man risken att bokmärket trillar ur! Finns att köpa här.  


Ett bokmärke för den late. Det består av två kuddar varav bara den ena är luftfylld. När man ska öppna sin bok trycker man ut luften ur den utstickande kudden och vips så lyfts boken i sär på rätt ställe. Mer om den här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…