Fortsätt till huvudinnehåll

13:e December

Idag tänkte jag tipsa om bokloppis. Man behöver inte alltid köpa nya böcker, man kan faktiskt hitta riktiga fynd på loppisar, även sånt som inte ens finns i tryck längre eller riktigt gamla och snygga böcker. Mitt favoritställe är Byring och bråte i Halmstad, ett ställe som drivs av Amnesty International så alla pengar går till deras projekt. De har en stor avdelning för böcker, indelade i svenska författare, utländska författare, nobelpristagare, deckare osv. De har även en avdelning för lite finare böcker, ett litet antikvariatrum. Gå in på deras hemsida och kika här.


Dagens lucka består av några av mina favoritfynd!Den här fantastiska utgåvan av Boccaccios  Decamerone är från 1906 och har en guldtrådsbrodyr på framsidan. Den gick på ynka 100 kr.


Den här sagosamlingen av H.C Andersen är från 1926. Den är köpt på Erikshjälpen i Skövde och pengarna går till olika projekt för att hjälpa barn världen över.  Kostade ca 50 kr.


Det här är en utgåva av sagosamlingen Tusen och en natt i sex band från 1958. Kostade 100 kr.


När man läser litteraturvetenskap är det både dyrt och svårt att få tag i all litteratur. Den här stilrena utgåvan från 1981 av Farmor och vår herre hittade jag för ynka 10 kr. 


Så här i juletider är det för vissa en självklarhet att läsa Dickens En julsaga. Den här boken innehåller 3 julberättelser och är från 1953. Kostade runt 20 kr. Loppisfynd måste inte alltid vara gamla. Den här boken köpte min mamma till mig på en loppis i Reykjavik. Nafnlausir vegir (Namnlösa vägar) av Einar Már Gudmundsson finns inte översatt till svenska utan den enda som finns är Beatlesmanifestet som jag självklart varmt rekommenderar. Böcker är väldigt dyra på Island, en inbunden bok kostar runt 5000 isländska kronor vilket för några år sedan var runt 400 svenska kronor, men är nu nere på runt 200 kr på grund av bankkrisen. Den här boken kostade 1500 isländska kronor, vilket jag anser vara ett fynd.

Uppdatering: Namnlösa vägar har översatts till svenska, men finns inte att köpa. Borde finnas på de större biblioteken. 

Kommentarer

 1. Nu tänker jag säga emot dig! Namnlösa vägar finns visst översatt, däremot går den nog inte att köpa i nätbokhandlarna längre eftersom den kom 2004.
  Borde se till att läsa den själv eftersom jag älskade de tidigare delarna

  SvaraRadera
 2. Jaha, ja jag har inte hittat den =) Tack för det då =)

  SvaraRadera
 3. Du påminner mig om att jag vill läsa om Farmor och vår herre. När jag läste Elsie Johanssons Min ensamma kropp fick jag associationer till den men egentligen minns jag inte så mycket.

  SvaraRadera
 4. Agnes: Nej jag minns faktiskt inte mycket heller, men jag vet att jag gillade den =)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…