fredag 10 december 2010

10:e December

Idag var det så dags för årets Nobeldag. Utöver litteraturpristagaren har jag enbart läst på gällande fysikpriset, men hoppas få lite mer insikt under daggen idag. Jag kommer nog sitta och småmysa med en bok så jag kan snegla på festligheterna när det är något av intresse. Inspirerad av de resor man kan få göra när man läser nobelpristagares verk har jag gjort dagens lucka till en reselucka!


För den som tänker ge bort en resa i bokens spår bjuder jag här på några av mina resminnen kopplade till olika litterära verk.


1. Rom, Italien
På Forum Romanum kan man strosa runt bland ruinerna där de högt uppsatta romarna en gång gick. Här utspelar sig bland annat Shakespears Julius Ceasar. Senaten finns det dock inte mycket kvar av då Curia (syns bakom Septimus Severus båge på första bilden) är byggd rakt ovanpå.Fantastiska Petersyrkan i Vatikanen är slutmålet i Dan Browns Änglar och Demoner. Vare sig man gillar boken/filmen eller inte så tar den en med på en fantastisk resa genom Roms historia efter antiken, genom olika kyrkor och monument fram till den här majestätiska platsen. Nedre bilden är tagen från kupolens "krona", efter många svettiga trappsteg. Se bara till att inte åka dit under mässa, då kommer man inte fram någonstans. Och för er som läst boken eller sett filmen, känner ni igen den här:


2. Tokyo, Japan
Gillar man Haruki Murakami ska man definitivt bege sig till Tokyo. Vandra runt i deras fantastiska parker, åka upp i Skyskrapor i Shinjuku, uppleva de galna ljusspelen på nattetid, beskåda alla fantastiska tempel, shoppa i Ginza och ta del av Japans historia och Kultur.  Och köp med den bästa souveniren av alla, en bok av Murakami på Japanska. Book Express finns på alla större tunnelbanestationer.


3. Island.

Vare sig ni gillar Eddan eller Sjón tycker jag det är värt att göra en rundresa på Island. Jag har tyvärr inga egna bilder därifrån i min ägo (allt är kvar hemma hos föräldrarna) utan jag har tvingats låna. 

Här ser vi Snorralaug, i Reykholt, dör Snorre Sturlasson ska ha badat och nämns flera gånger i Snorres Edda. I bakgrunden syns ingången till den underjordiska tunnel som ledde till hans långhus. Snorre blev även mördad här av politiska skäl. En bit bort finns även en kyrka samt museum.


Þingvellir nämns också ofta i de isländska sagorna, det är där man hade första riksmötet och vallen användes även som domstol. Passa även på att besöka varma källor och gejsrar vid Geysir samt vattenfallet Gullfoss när ni ändå är här. Dessa tre resmål tillsammans kallas den Gyllene triangeln.


För de som hellre vill vistas i den nutida isländska litteraturen så är väl Reykjavik i alla fall en bra start. Den hyllade 101 Reykjavik utspleas här, likaså Indridasons Vinterstaden.


2 kommentarer:

  1. På tal om Island så är ju Jon Kalman Stefanssons Sommarljus en riktig pärla!

    SvaraRadera
  2. Ja den har legat oläst i min hylla sen den kom på svenska. skäms en aning!

    SvaraRadera