Fortsätt till huvudinnehåll

Tematrio - Favoritlitteratur

Den här veckan är det så dags att ta fram tre favorittyper av litteratur. 

1. Jag måste naturligtvis ta upp Science Fiction och Fantasy. Även om jag är ganska dålig på att läsa den här typen av litteratur nu för tiden så är den den som fört in mig på läsarbanan och den har en speciell plats i mitt bokhjärta. 

2. Som litteraturvetare får jag väl säga att jag gillar den så kallade litterära kanon. Jag fascineras av Homeros, Shakespeare, Dostojevskij, Cervantes och så vidare, och så vidare. 

3. Som jag skrev i ett inlägg i ett tidigt stadium av den här bloggen så tycker jag mycket om att läsa litteratur från hela världen. Jag läser just nu en kenyansk författare, har dessförinnan läst en peruansk, en japansk, en Zimbabwisk, en mexikansk, en kinesisk osv. 

Kommentarer

  1. OMG, världslitteratur! Böckernas motsvarighet till det Peter Gabriel envisats med att göra inom musiken de senaste tjugo åren.
    Varför måste mina bekanta vara så öppna och inte sådär trångsynta och snäva som jag är? Jag tycker INTE om nya intryck

    SvaraRadera
  2. men du gillar itne utsländskt och du gillari nte svenskt...vad gillar du? :P

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…