Fortsätt till huvudinnehåll

Enkät i sista stund


Jag hakar på Bokbabbels söndagsenkät från förra veckan, precis i sista stund innan del 2 kommer ut.

1. Favoritbok i barndomen?
Svårt val. Katten i hatten av Dr. Seuss kanske? Tyckte även mycket om en bok med bröderna grimm-berättelser och Barbapappas skola
2. Vad läser du just nu?
Om icke vetekornet av Ngugi WaThiong'o
3. Vilka böcker har du reserverade på biblioteket?
Inga för tillfället.
4. Dålig bokvana?
Köper alla böcker jag kommer över, både nya som begagnade.
5. Vad har du för tillfället hemlånat från biblioteket?
Boken jag läser just nu, samt tre andra afrikanska böcker för Lyrans Jorden runt.
6. Har du en läsplatta?
Nej men har en iPhone
7. Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera på en gång (slalomläsning)?
Beror på, när jag pluggade litteratur ville jag gärna läsa något lättsamt mellan varven,nu vill jag mer fokusera på en åt gången.
8. Har dina läsvanor ändrats sedan du började blogga?
Jag läser nog något mer och mer fokuserat.
9. Sämsta boken du läst i år?
Varför skulle jag läsa en dålig bok?
10. Bästa boken du läst i år?
Sorgesång för Easterly och Tikkanens Århundradets kärlekssaga
11. Hur ofta läser du utanför din egen bekvämlighetszon?
Inte tillräckligt ofta
12. Vilken är din läsebekvämlighetszon?
Romaner, klassiker, fantasy
13. Kan du läsa på bussen?
Ja om inte åksjukan ställer till det.
14. Vilken är din favoritplats att läsa på?
På resande fot eller i soffan. på ett café är en bubblare oxå
15. Vad anser du om att låna ut böcker? Regler?
Att man lämnar tillbaka dem i befintligt skick inom en rimlig tid16. Viker du hundöron i dina böcker?
Absolut inte
17. Skriver du någonsin i bokens marginaler?
Ännu mer absolut inte.
18. I studierelaterade böcker då?
Absolut!
19. Vilket är ditt favoritspråk att läsa böcker på?
Svenska helt klart. Har även gett mig på engelska, danska, norska och isländska
20. Vad får dig att älska en bok?
story, språket, karaktärerna, berättarstilen.
21. Vad inspirerar dig att rekommendera en bok?
Att boken är bra och att jag kan tala gott om den.
22. Favoritgenre?
hm fantasy/sci-fi kanske
23. Genre du sällan läser (men önskar att du gjorde oftare)?
populärvetenskap samt fantasy/sci-fi
24. Favoritbiografi?
Jag gillade Åsa Mobergs Simone och jag
25. Har du någonsin läst en självhjälpsbok?
Jadå, mycket inom psykologi

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…