onsdag 24 november 2010

Drottningen vänder blad - Alan Bennett

Jag fullkomligt älskar att få bokpresenter, särskilt när det dessutom är en bok man själv inte känner till. Så gissa om jag blev överlycklig när Holly Hock skickar mig Drottningen vänder blad

Den här tunna lilla boken är fantastiskt rolig och samtidigt en filosofisk bok enligt mig. Läser man den från pärm till pärm på en kväll får man följa med drottningen av Storbritannien från det att hon av en ren tillfällighet till de att hon på ålderns höst blir en riktigt flitig läsare och även författare. Vi får följa med drottningen på möten med premiärministrar och tråkiga resor där hon egentligen vill läsa. 

Om man läser den ur ett lite mer filosofiskt perspektiv får vi följa läsprocessen. Drottningen är en ovan läsare som i början läser enkla böcker. Hon går sedan på allt svårare böcker så som Proust. Dessa funderingar kring om man kan träna upp sitt läsesinne väcker en del tankar. Böcker kräver mer eller mindre av sina läsare, men kan vem som helst ta sig an vad som helst? Vi får även känna på en ångest över att den 80-åriga drottningen missat den litterära världen under hela sitt liv. Vi får även känna på den motsatta känslan, det vill säga funderingar kring vad man kan ha missat medan man har näsan i en fiktiv värld i stället för att hänga med i den verkliga.     

Sedan kommer man ju inte ifrån alla fantastiska formuleringar och tankar kring läsning och litteratur som boken bjuder på. Känn bara på den här:

George Painters biografi om Proust fick också följa med. 
Och när drottningen beskådade de blå och skära böcker-
na som stod uppradade på hennes skrivbord tyckte hon
nästan att de såg ätbara ut. Som tagna ur ett konditorifönster. 

Bennett, Alan, Drottningen vänder blad, s. 66, Ordfront förlag 2010

5 kommentarer:

  1. Visst är det en charmig bok med många underbara formuleringar! Men nu efter en ganska lång tid efter så när jag tänker på den ser jag den här damen på väg över slottsgårdens baksidan med raska steg till den ganska så skrangliga (vet ej om den var det!?) bokbussen. Och hur hon sitter med näsan över böckerna och knappt svarar på tilltal...

    SvaraRadera
  2. Jag gillade den också! Äkta läsglädje både hos drottningen och mig.

    SvaraRadera