tisdag 23 november 2010

Cherry on topBöckerx3 har idag fått den fantastiska utmärkelsen Cherry on top blog award från Holly Hock. Hon har i sin tur gjort sig väl förtjänt av detta pris med sitt ambitiösa projekt med att placera ut böcker i olika delar av vår gemensamma hemstad. 

En award värmer givetvis det lilla blogghjärtat. Man kan givetvis se hur många besökare man har per dag, men det är sällan folk lämnar ett avtryck i form av kommentarer så ibland undrar man om någon ens läser det man sitter och kämpar ihop. Tack Holly!

Enligt reglerna ska man berätta om 3 favoritförfattare och en bok av denne. 

En stor favoritförfattare är Pär Lagerkvist, som med sina ångestfyllda noveller och dikter träffat mig rakt in i själen. En av hans böcker som jag tycker mycket om är Barabbas som skildrar fången som frigavs i stället för Jesus från korsfästelsen. Jag fullkomligt älskar såna här "den andres syn på saken"-berättelser så även Gregorius av Bengt Ohlsson. 

Eftersom jag tycker mycket om den ryska realismen får jag nog ta med en sådan författare också, och vem är då mer passande än Fjodor  Dostojevkij själv? Scenen i Brott och straff där Rodja söker upp panterskan och därefter dödar henne är en av de starkaste jag någonsinläst. 

Min passion för läsning inleddes faktiskt i skräckträsket med Stephen King och Dean Koontz och jag är fortfarande lika förtjust i skräck. Såmin tredje favorit blir faktiskt John Ajvide Lindqvist vars berättelser aldrig för mig besviken. Det är obehagligt bra helt enkelt. Då de flesta säkert läst/sett Låt den rätte komma in vill jag gärna lyfta fram Hanteringen av odöda, där de döda kommer till liv i ett zombieliknande tillstånd efter ett strömavbrott. Den handlar om flera olika personers öden och är ganska långsamt berättad vilket gör det hela än mer utdraget och spännande. 

De bloggar jag vill skicka utmärkelsen till är:

En bokcirkel för alla: för sina inspirerande och roliga bokcirkelidéer och för det fantastiska initiativet till bokbloggscafé på bokmässan som lett till ett utökat bloggprogram till nästa års mässa. 

Breakfast Bookclub: för det ambitiösa och väl utförda Bokbloggarnas litteraturpris som så många engagerade sig i och röstade på. Det ledde till att förlaget säljer den vinnande boken till rabatterat pris samt ett omnämnande i Babels summering av litteraturåret. 

Lyrans Noblesser: För sin fantastiska jorden runt-utmaning med väl valda titlar från alla jordens hörn och för ett stort engagemang i bokvärlden och inte minst i bokbloggsambassadörsrollen. 

Bokbabbel: För sin förmåga att klämma in en enorm läshög och inspirera oss med boknära ämnen så som ljuslyktor, tekoppar och leverans av bokpaket. Den här tjejen från andra sidan Östersjön med sin fagra finlandssvenska påminner oss ständigt om att vi har en granne i öst som är en del av vårt språkträd och att det faktiskt finns en hel del finlanssvenskt som är värt att läsa. 

Enligt O: Helt enkelt för att hon säger precis vad hon tycker och står för det. Hon hyllar inte en bok bara för att den är skriven av en nobelpristagare eller för att alla andra gillar den. Om hon inte är förtjust i en viss typ av litteratur säger hon det rakt ut efter att ha gett det ett försök. Hennes omdöme kan man alltid lita på. 


6 kommentarer: