Fortsätt till huvudinnehåll

Bokmässa 2011 med bokbloggsambassadörer

Som ni säkert vet hade Karin på enbokcirkelföralla ett bokbloggscafé på bokmässan 2010 i höstas. Det skapade en del uppmärksamhet i bland annat sydsvenskan. 

Nästa års bokmässa kommer helt tas över av en armé av bokbloggare. Ja vi är i alla fall 15 entusiastiska bloggare från hela Sverige som kommer att göra vårt bästa för att hålla bokmässans community levande hela året fram till mässan och förhoppningsvis kommer vi även ha en hel del aktiviteter under själva mässan. Möjligen kanske ett bloggcafé i år igen? Med IRL-bokcirkel, bloggdiskussioner, bloggskola, läsutmaningar osv? 

Då årets tema är tyskspråkig litteratur, tre länder - ett språk, har en del ambassadörer redan börja fundera över läslistor, utmaningar och bokcirklar. (Lyran, enligtO, enbokcirkelföralla, Hellre barfota än boklös, Breakfast Bookclub, Bokmania ). 

JAg rotar därav själv igenom bokyllan och kan inte påstå att jag känner mig uppdaterad inom det tyskspråkiga. Här är vad jag har:

Thomas Mann - Döden i Venedig 
Herman Hesse - Stäppvargen + Siddartha
Elfriede Jelinek - De utestängda + Lust + Pianolärarinnan
Franz Kafka - Processen + Förvandlingen
Herta Müller - Hjärtdjur + Idag hade jag helst inte velat träffa mig själv + Kungen bugar och dödar
Silke Scheuermann - Timmen mellan hund och varg
Bertolt Brecht - Mor Courage och hennes barn
Michael Ende - Momo
Johann Wolfgang Goethe - Den unge Werthers lidanden + Faust
Georg Büchner - Woyzeck
Günter Grass - Katt och råtta + Blecktrumman
Bröderna Grimm - olika sagor
Patrick Süskind - Parfymen 


De titlar som är i fet stil är lästa. Hade det inte varit för några tyskspråkiga nobelpristagare hade min lista varit uråldrig, som ni ser. Jag kan nog komma upp med förslag på tyska klassiker att läsa, men jag behöver nog en hel del hjälp med att läsa in mig på författare som kan tänkas och kommer att besöka bokmässan. Nu kör vi!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…