Fortsätt till huvudinnehåll

Bokmässa 2011 med bokbloggsambassadörer

Som ni säkert vet hade Karin på enbokcirkelföralla ett bokbloggscafé på bokmässan 2010 i höstas. Det skapade en del uppmärksamhet i bland annat sydsvenskan. 

Nästa års bokmässa kommer helt tas över av en armé av bokbloggare. Ja vi är i alla fall 15 entusiastiska bloggare från hela Sverige som kommer att göra vårt bästa för att hålla bokmässans community levande hela året fram till mässan och förhoppningsvis kommer vi även ha en hel del aktiviteter under själva mässan. Möjligen kanske ett bloggcafé i år igen? Med IRL-bokcirkel, bloggdiskussioner, bloggskola, läsutmaningar osv? 

Då årets tema är tyskspråkig litteratur, tre länder - ett språk, har en del ambassadörer redan börja fundera över läslistor, utmaningar och bokcirklar. (Lyran, enligtO, enbokcirkelföralla, Hellre barfota än boklös, Breakfast Bookclub, Bokmania ). 

JAg rotar därav själv igenom bokyllan och kan inte påstå att jag känner mig uppdaterad inom det tyskspråkiga. Här är vad jag har:

Thomas Mann - Döden i Venedig 
Herman Hesse - Stäppvargen + Siddartha
Elfriede Jelinek - De utestängda + Lust + Pianolärarinnan
Franz Kafka - Processen + Förvandlingen
Herta Müller - Hjärtdjur + Idag hade jag helst inte velat träffa mig själv + Kungen bugar och dödar
Silke Scheuermann - Timmen mellan hund och varg
Bertolt Brecht - Mor Courage och hennes barn
Michael Ende - Momo
Johann Wolfgang Goethe - Den unge Werthers lidanden + Faust
Georg Büchner - Woyzeck
Günter Grass - Katt och råtta + Blecktrumman
Bröderna Grimm - olika sagor
Patrick Süskind - Parfymen 


De titlar som är i fet stil är lästa. Hade det inte varit för några tyskspråkiga nobelpristagare hade min lista varit uråldrig, som ni ser. Jag kan nog komma upp med förslag på tyska klassiker att läsa, men jag behöver nog en hel del hjälp med att läsa in mig på författare som kan tänkas och kommer att besöka bokmässan. Nu kör vi!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…