Fortsätt till huvudinnehåll

Tematrio - Titelmän

1. Den unge Werthers lidanden av Goethe. En fantastisk berättelse skriven på 1700-talet som håller än idag. Handlar om en ung mans olyckliga kärlekshistoria. 

2. Gunnlaug Ormtungas saga som är en av de mer kända isländska sagorna nedskriven på 1200-talet. En rå berättelse om ett triangeldrama mellan två män och en kvinna. Många har senare inspirerats av den isländska sagan, däribland Tolkien.

3. Jonathan Strange och Mr. Norrell av Susanna Clarke. Nu blev det visst två män i en titel, men den är fantastisk. En gigantisk tegelsten innehållande magiker, kärlek och den är skriven med en dokumentär berättarstil så det finns fotnoter gällande källor och anekdoter vilket är otroligt kul. Den står högt upp på min omläsningslista. 

Kommentarer

  1. Hej

    Eftersom du har läst Sorgesång för easterly av Pettina Gappah, så får du gärna skriva lite om dina reflektioner på enbokcirkelförallas bokcirkelsida om boken http://www.enbokcirkelföralla.se/bocker-2009-2/bokcirkel-september/sorgesang-for-easterly-pettina-gappah/

    SvaraRadera
  2. Jag håller med om 2 & 3. 3 är t o m vettigt översatt, men förtjänar ändå att läsas på originalspråket.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…