Fortsätt till huvudinnehåll

Post Bokmässa 2010


Om jag nu fyllt i en pre-Bokmässa enkät så får det väl även bli en post-Bokmässa enkät:

Årets seminarium: Då jag enbart var där en dag och inte hade nåt seminariekort så såg jag inte ett enda. Men människorna som strömmade ut ur seminariesalarna såg ju glada ut så kanske nästa år. 
Årets pryl: Svårt att välja, men visitkorten från andra bloggare och signerade böcker står högt upp på listan. 
Årets fynd: Aftonland av Lagerqvist för ynka 15 kr
Årets räkmacka: Det enda jag åt på mässan var en kall och torr hamburgare. Usch. 
Årets miss: Jag missade nog det mesta, flera montrar och författare. Men tråkigast kanske var de bokbloggare jag inte hann träffa. 
Årets mest irriterande: Att det spöregnade på vägen till mässan så jag först såg ut som en dränkt katt och sedan som ett troll. 
Årets roligaste: Att jag över huvud taget tog mg till mässan, det bestämdes en vecka innan.
Årets outfit: Zombie-tishe, svart kjol, svart kofta och svarta stövlar. 
Årets läsning: Läste en del ur Petina Gappahs novellsamling på vägen ner och hem. 
Årets tygpåse: Det blev tyvärr ingen trots att det fanns många snygga. Fick med mig en papperspåse i svart från tidskriftsmontern och en himlans massa plastpåsar i glada färger. 

Kommentarer

 1. jag gick in till bokmässan torr i en ny ingång från P-huset.

  SvaraRadera
 2. Ja jag gick ju från tågstationen och det började spöregnaungefär på halva vägen

  SvaraRadera
 3. Jag hade tur när jag gick dit, det regnade bara lite. Men jag hann bli lite orolig och tänka att det var ju typiskt att jag lämnade paraplyet hemma!

  Tedrickande ser verkligen olika ut. Men ni har i alla fall mjölk i teet båda två. ;)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…