onsdag 6 oktober 2010

Nobelpris?

Ja i morgon är det dags, litteraturvetarnas julafton, annonserandet av årets Nobelpristagare i litteratur. 

Jag har inte en enda gång lyckats läsa något av pristagarna före tillkännagivandet. Det närmaste jag kommit är att jag kände till filmen Pianisten som baserats på Jelineks bok med samma namn. Jag har läst fler nobelpristagare än jag trott (som jag skrev om här) men den dag jag läst en pristagare före utnämnandet kan jag kryssa av en stor post på min litteraturgörarlista. 

Så hur ser spekulationerna ut? De som låg högt i början, de som alltid är aktuella i nobelprissnacket, har åkt ner på listan och några uppstickare har dykt upp. En av dessa är kenyanen Ngugi Wa Thiong'o som jag genast sprang och lånade på biblioteket. Jag skulle inte bli besviken om han vann men ser det mest som ett trevligt boktips. En annan uppstickare är amerikanen Cormac McCarthy, men han känns inte aktuell. Som jag tidigare skrivit så lär det ju bli någon okänd, men jag skulle bli otroligt glad om det vore någon man kände till eller någon av alla heta kandidater som bokbloggarna talar varmt för. 

Nedräkningen har börjat, mitt i morgondagens lunch vet vi. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar