söndag 24 oktober 2010

litteraturvetarskola del 1: "Texttyp och genre"

Så, vad är en text? Nu för tiden kan det vara det mesta. Inte bara romaner och tidningsartiklar räknas som text utan även filmer och musik. Kan då även bilder och skulpturer vara text? Enligt den amerikanske litteraturvetaren Chatman är definitionen som följer: "Texter är sådana meddelandeformer som normalt kräver att vi konsumerar dem kronologiskt eller temporalt". Alltså att man läser en bok från pärm till pärm eller sätter igång en film och ser på den tills den är slut 90 minuter senare. Ingen kan säga var i en tavla man ska börja kolla, även om en tavla kan vara en berättelse.

Vad finns det då för olika typer av text? Man brukar använda sig av tre olia texttyper: argumenterande (tidningsledare, annonser), beskrivande (beskriva egenskaper) och berättande som vi kommer att hålla oss till här. Vad är det då som kännetecknas en berättande text? Jo något som man brukar kalla dubbel kronologi där man både har en inre och en yttre tid.

Yttre tid: den tid det tar att tillgodogöra sig berättelsen, dvs hur lång tid det tar att se en film eller att läsa en bok.
Inre tid: den tid som förflyter mellan den första respektive sista händelsen i kronologin.
 Om vi då ska ta den bok jag läser just nu (Bara ett barn) som exempel. Den yttre tiden bör ligga på ungefär 10-12 timmar då boken är knappt 400 sidor med normalstor text. Däremot spänner sig den inre tiden från det att en vuxen person är 8 år till 30-årsåldern, alltså minst 22 år.

Vad är då genre? Inom litteraturvetenskapen finns det många olika nivåer. Man brukar inledningsvis dela upp texterna i tre grundläggande kategorier: epik, dramatik och lyrik. Inom epiken kan man sedan urskilja genrer så som roman, kortprosa, krönika, reportage, essä. Därifrån kan man vidare dela in till exempel romangenren i undergenrer i stil med äventyrsroman, kärleksroman, bildningsroman och så vidare. Man kan även dela in i genrer efter form: jagroman, brevroman, dagboksroman etcetera. Det är givetvis aldrig enkelt att genrebestämma, och man kan i vissa fall även fråga sig ifall det är relevant. Ett reportage till exempel ska vinna läsarens förtroende och vara sant. Men hindrar det målande beskrivningar av till exempel väder och känslotillstånd? Och en roman ska vara fiktiv, men måste inte författaren vara påläst för att läsaren ska bli intresserad av till exempel rättegångar eller barnafödande?

Om jag då ska försöka mig på att genrebestämma den bok jag läser just nu (återigen Bara ett barn) så kan jag väl med enkelhet säga att det handlar om epik och roman. Därefter blir det genast svårare så klart. Det handlar om barnmisshandel, utanförskap, ensamhet, alkoholism. Verklighetsroman? Och formen? Emellanåt jagroman, men för det mesta tredjepersonroman. 

Hemläxa

1. Bestäm yttre och inre tid i en roman du precis läst eller läser.
2. Försök genrebestämma den bok du läser/precis läst enligt ovan.

I nästa avsnitt kommer vi att prata om intrig och tema.


All info taget från Claes-Göran Holmberg och Anders Ohlsson, Epikanalys, en introduktion, , Studentlitteratur, 19998 kommentarer:

 1. Ser fram mot nästa avsnitt!

  SvaraRadera
 2. Fortbildning för bokbloggare, toppen!

  SvaraRadera
 3. Hur lämnar man in sin hemläxa undrar plugghästen?

  SvaraRadera
 4. Det här ska jag hänga på! (men jag sätter mig inte i skolbänken, är mer av en betraktare :P)

  SvaraRadera
 5. Sin läxa kan man med fördel lämna i kommentatorsfältet för gällande delmoment.

  SvaraRadera
 6. Det här passar mig ypperligt, läser 1-30p litt.vet på distans. Hmmm, för andra gången...

  SvaraRadera
 7. Ah, intressant att minna upp sina littvetkunskaper. Jag vet att jag hade väldigt lite koll på vad en genre var innan jag gick littvet. Nu är det ett stort intresse för mig. Jag har t.ex. räknat till minst 10 genrer i Ekmans Händelser vid vatten. Ju fler genrer ju bättre är en bok är en tes som jag hylla, vet ej om den är sann iofs....

  SvaraRadera
 8. Violen: Ja den boken har verkligen många bottnar!

  Ewa: Ja då vet du säkert mer än mig, jag tog min examen 2005 v:)

  SvaraRadera