måndag 25 oktober 2010

Farväl fiktion?

Läste precis en artikel i Vi Läser med rubriken Fenomen Farväl Fiktion där en skolbibliotekarie berättar att ungdomar hellre läser verklighetsbaserat än fiktion. Artikeln går därefter in på att den här trenden även gäller vuxna. Vem orkar med en mans förvandling till skalbagge för att förstå en mänsklig psykos?

Jag hoppas innerligt att detta inte är någon slags objektiv sanning för det allmänna läsandet. Visst lockas även jag av titlar som Min kamp av Knausgård och Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva av Heberlein men det bästa jag vet med romangenren är just att vad som helst kan hända och att en sak kan betyda något helt annat, jag älskar metaforer! Är folk så tröga att de enbart kan läsa berättelser som spills ut i klartext? Eller är de helt enkelt dokusåpaskadade och vill ha göttigt skvaller? Kom igen folk, skärp till er! Länge leve realismen och mer magisk realism åt folket!

Jag tröstar mig med en kopp kaffe och tanken på att Twilight och Harry Potter sålt i miljoner och det är då fan inga verklighetsromaner!
5 kommentarer:

  1. Nej, det var ingen munter läsning! Jag tycker i alla fall att litteraturen MÅSTE vara fantasifull! Annars kan man ju lika bra gå ut och umgås som att läsa en bok. :)

    SvaraRadera