fredag 10 september 2010

Hush, hush - Becca Fitzpatrick


Som flera bokbloggare har noterat (bla Bokbabbel, Bokhora och Bokfreak) så är änglarna på uppgång efter de senaste årens vampyrhysteri. De kommer, liksom vampyrerna, i flera olika skepnader; goda, onda, fallna, kvinnliga, manliga och så vidare.

Hush, hush (eller Fallen ängel som blev dess svenska titel) är en i högen och är den första delen ien blivande serie om människan Nora och en fallen ängel. Den har många likheter med Stephanie Meyers Twilight (Människotjej blir uppvaktad av övernaturligt väsen, de går på samma skola, hon lever med en frånvarande ensamstående mamma då pappan gått bort..) Men det känns faktiskt som en välkommen nyhet med just ängeln.

Och nu ska vi inte glömma att den är menad som ungdomsbok.

Boken är något trög på sina ställen, det finns till exempel otaliga tillfällen som Nora intalar sig att hon är rädd för Patch, men ändå följer hon honom blint. Det blir inte trovärdigt efter tio gånger.

Däremot är det kul att läsa om ängelns värld, hur han kommit att bli fallen och hans krafter. För de som vill läsa boken på egen hand så kanske ni ska hoppa över nästa stycke

Becca övertygar med några inbyggda deckarhistorier. En bra bit in i boken så vet man faktiskt inte riktigt vem det är som är ängel/änglarna (om man inte läst baksidestexten tyvärr) då det händer ett flertal mystiska händelser. En av änglarnas kraft är att de går in i människors medvetande och planterar tankar som människan sedan tror är verklighet. Detta händer ett flertal gånger (Nora tror hon kör på en människa, tror att hon trillar ur en åkattraktion på tivoli, tror att hon haft inbrott och så vidare) och jag går på det varje gång! Ett obehag fyller mig genast efter varje sådan händelse då jag inser att det inte alls hände.

Allt som allt måste jag säga att jag gillar det, trots något långa transportsträckor, och kommer nog att läsa del två, vid namn Crescendo, som kommer ut i oktober. Hoppas den fortsätter på samma spår, fast än mer intensiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar