Fortsätt till huvudinnehåll

Hush, hush - Becca Fitzpatrick


Som flera bokbloggare har noterat (bla Bokbabbel, Bokhora och Bokfreak) så är änglarna på uppgång efter de senaste årens vampyrhysteri. De kommer, liksom vampyrerna, i flera olika skepnader; goda, onda, fallna, kvinnliga, manliga och så vidare.

Hush, hush (eller Fallen ängel som blev dess svenska titel) är en i högen och är den första delen ien blivande serie om människan Nora och en fallen ängel. Den har många likheter med Stephanie Meyers Twilight (Människotjej blir uppvaktad av övernaturligt väsen, de går på samma skola, hon lever med en frånvarande ensamstående mamma då pappan gått bort..) Men det känns faktiskt som en välkommen nyhet med just ängeln.

Och nu ska vi inte glömma att den är menad som ungdomsbok.

Boken är något trög på sina ställen, det finns till exempel otaliga tillfällen som Nora intalar sig att hon är rädd för Patch, men ändå följer hon honom blint. Det blir inte trovärdigt efter tio gånger.

Däremot är det kul att läsa om ängelns värld, hur han kommit att bli fallen och hans krafter. För de som vill läsa boken på egen hand så kanske ni ska hoppa över nästa stycke

Becca övertygar med några inbyggda deckarhistorier. En bra bit in i boken så vet man faktiskt inte riktigt vem det är som är ängel/änglarna (om man inte läst baksidestexten tyvärr) då det händer ett flertal mystiska händelser. En av änglarnas kraft är att de går in i människors medvetande och planterar tankar som människan sedan tror är verklighet. Detta händer ett flertal gånger (Nora tror hon kör på en människa, tror att hon trillar ur en åkattraktion på tivoli, tror att hon haft inbrott och så vidare) och jag går på det varje gång! Ett obehag fyller mig genast efter varje sådan händelse då jag inser att det inte alls hände.

Allt som allt måste jag säga att jag gillar det, trots något långa transportsträckor, och kommer nog att läsa del två, vid namn Crescendo, som kommer ut i oktober. Hoppas den fortsätter på samma spår, fast än mer intensiv.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…