Fortsätt till huvudinnehåll

Serier

När jag var mindre läste jag inte så många böcker. När det var lässtund i skolan satt jag mest och stirrade på en bok de tvingat mig att låna på biblioteket. Jag satt och tänkte på annat och vände sida lite då och då. När det var dags att skriva en recension om boken läste man bara baksidan och skrev om texten.

Vad jag däremot tyckte om att läsa var serier, allra helst Kalle Anka pocket. Jag fick tyvärr aldrig några tidningsprenumerationer utan fick nöja mig med att låna av kompisar eller köpa begagnat på loppis. Men det funkade ju det med. Ibland blir jag till och med sugen på att läsa dem igen, men jag tror inte man kommer att tycka det är så bra.

Jag har dock testat att läsa serier i iPhonen. Laddade hem första delen av ett par serier, bland annat Terminator och Hellboy. Fantastiskt smidigt faktiskt man bläddrar med ett litet svep med fingret och om man går ut ur appen börjar man på samma plats nästa gång. Men det är dyrt. Första delen är gratis men vill man ha de resterande 3 delarna kostar de 15kr styck.Och det tog mig kanske 10 min att kolla igenom en del så det känns inte värt tyvärr. Jag får jaga efter fler gratisserier eller ska man kanske bege sig till en butik och köpa en papperstidning? Och är det i så fall någon som kan tipsa om någon bra serie?

Jag är otroligt sugen på det nu i alla fall.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…