Fortsätt till huvudinnehåll

Omröstning

Nu när listan är uppdaterad för första gången är det dags för läsarna att bestämma nästa bok in på listan. Som ni ser till höger finns det nu en omröstning bestående av tre böcker:

Vi, de drunknade - Carsten Jensen
En dansk succéroman som är en krönika om en liten dansk stad och dess invånare under 1800-talet. Den beskrivs som dramatisk och rörande, fylld av psykoligisk sanning och magisk realims.

De fattiga i Lodz - Steve Sem-Sandberg
2009 års Augustprisvinnare i den skönlitterära klassen. Utspelar sig i ett judisk getto i den polska staden Lodz under andra världskriget. Beskrivs som att den ger en stark och inte tidigare skådad inblick i Förintelsens verklighet.

Dödgrävarens dotter - Joyce Carol Oats
Den evigt prisade och nobelprisfavoriten Oats har delvis basrat den här romanen på sin farmoders levnadsöde när hon på 30-talet kom till New York. Beskrivs som en storslagen, djupt gripande roman om en utsatt kvinnas kamp för överlevnad.


Temat här är tegelstenar inköpta på årets bokrea, samtliga är över 600 sidor. Röstningen pågår fram tills dess att 1:an på listan är klar och nästa måste in.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…